LA CAMPANYA

La campanya FREE ROMEVA

FREE ROMEVA va néixer a Sant Cugat el mes de maig de 2018. Formada per amics, companys i veïns d’en Raül Romeva, treballa per no oblidar ni normalitzar l’injust empresonament d’en Raül i la resta de presos polítics. 

Des que es va formar la plataforma, molts veïns de Sant Cugat, on en Raül resideix habitualment, i Caldes de Montbui, on va viure quan era infant, han cooperat estretament a fi de reivindicar la seva llibertat i denunciar arreu el seu empresonament. D’aquesta col·laboració en van sorgir dues accions de les que en van gaudir grans i petits. Segons una antiga llegenda nipona, qui elabori 1.000 grues de paper serà premiat amb l’acompliment d’un desig. El juny de 2018, més de 3.000 #gruesperlallibertat van omplir de color les places de Sant Cugat, Caldes de Montbui i Vic per reivindicar la llibertat dels nostres presos. #estelsperlallibertat  va ser una iniciativa que es va dur a terme en més de 20 municipis d’arreu de Catalunya per recordar i fer visible que no tothom podria passar el Nadal a casa. 

El Raül esportista i la campanya

En Raül és un gran esportista i una de les seves grans aficions és la natació en aigües obertes. Els seus companys de natació sovint l’hem sentit dir que és al mar on realment se sent lliure, i és precisament aquest l’element inspirador de moltes de les nostres accions. En aquest context, el primer que vam fer fou un vídeo per difondre a les xarxes el nostre desig, la seva Llibertat. El vam gravar entre Palafrugell i Badalona, amb la col·laboració i participació voluntària de nedadors companys i amics d’en Raül. Va ser el bateig de les nostres grans lletres grogues que, tot flotant composaven la paraula LLIBERTAT. El llançament del vídeo fou a principis d’agost de 2018 i des de llavors acumula milers de visites. Si encara no l’heu vist, el podeu trobar aquí: 

https://www.youtube.com/watch?v=Gwx2fMAnh-c

També hem col·laborat amb els companys @esportistesperlarepública, que ens van contactar  per a participar en l’Onada per la independència el passat mes de setembre, quan tot el litoral català, començant per Colera i acabant per Sitges, tot passant per l’Escala, Begur, Palamós, Blanes, Arenys de Mar, Mataró o Badalona, es va omplir amb centenars d’embarcacions, des de velers, motores i pneumàtiques, fins a caiacs o gent nedant amb l’ objectiu d‘internacionalitzar l’afer català.

A l’hivern les nedades no son tan freqüents, el fred i el mal temps no conviden a entrar a l’aigua. Però nosaltres no volíem deixar de manifestar-nos, pel que vam buscar nous espais. Amb una mica d’enginy, i amb la col·laboració dels amics de Kontiki, les nostres lletres es van alçar sobre el Pla de Lledoners amb l’ajut de tres magnífics globus aerostàtics. En caure el sol, la paraula LLIBERTAT s’il·luminà, fent arribar el nostre desig als presos. 

Una altra experiència emotiva fou a l’estació d’esquí de fons de Tuixent-La Vansa, on les ànsies de llibertat van lliscar per la neu sota l’atenta mirada del Pedraforca. Guerrers del Nòrdic, moltes gràcies per la vostra acollida!

Poc a poc, amb petits retocs, les nostres emblemàtiques lletres van anar alternant l’aigua amb la terra, i van manifestar-se a Madrid, a Alsasu i a Barcelona, a la tradicional manifestació de la diada Nacional de Catalunya. Potser fins i tot les vau veure a la Marxa de torxes de Lleida, il·luminant el campanar de la Seu, o a la capçalera d’una de les columnes de les marxes per la Llibertat. 

Braçades per la llibertat

Un cop ens vam tirar a l’aigua, ja no vam tenir aturador. Poc després, a l’octubre de 2018, vam organitzar una nedada solidària a l’Estany de Banyoles. #braçadesperlallibertat va agrupar més de 400 nedadors que van travessar l’Estany en solidaritat amb en Raül i la resta de presos polítics catalans. I des de llavors els nedadors de Freeromeva no hem parat de nedar: les nostres grans lletres grogues han participat en dues edicions de la tradicional Travessa Estany de Banyoles, han lliscat pel riu Fluvià, han flotat al Pantà de Sau, i han acompanyat els participants d’algunes de les més emblemàtiques travesses del nostre litoral: la Radikal Marbrava, la travessa de Platja d’Aro, la Copa Nadal i la travessa Nedalmon-Illes Medes. I a cada capbussada més i més nedadors s’han adherit a la iniciativa, tant a la costa catalana com a Menorca, on en Raül ha estiuejat molts anys i on hi té bons amics. Una de les nedades més emocionants fou a la cova Cova d’en Gispert, la més llarga i espectacular de la Costa Brava. Situada entre les cales d’Aiguablava i Aiguaxelida impressiona a tothom per la seva bellesa. El juliol del 2018, tot i les onades, les lletres de llibertat van brollar de la cova a trenc d’alba acompanyades d’un nombrós grup de nedadors intrèpids.

Però també hem col·laborat amb d’altres iniciatives que, d’una manera o altra, reivindiquen la Llibertat d’en Raül. El seu entrenador, en Jonathan Gómez, i els seus companys de Swimm-emotions fa tres anys que organitzen una nedada solidària al Pont del Petroli de Badalona, i els nedadors de Freeromeva ens hi hem sumat cada any sense dubtar-ho ni un moment! 

El Raül i els castellers

No només els nedadors clamem contra aquesta injustícia. També els companys de colla castellera d’en Raül, els Gausacs, el troben a faltar i el recorden en cadascuna de les seves actuacions per les places d’arreu de Catalunya. Des de fa dos anys, l’anxaneta del Pilar que tanca l’actuació castellera desplega una pancarta reivindicant el seu alliberament.

 

ON EL PODEM ACONSEGUIR?

Barcelona

 

 

Llibreria Ona (Carrer Gran de Gràcia, 217)

Bellpuig

Papers (plaça Ramon Folch 4)

Caldes de Montbui

 

 

 

Properament us direm el lloc de compra a Caldes de Montbui

Calonge

El Racó de Can Ton (Plaça de la Concòrdia, 1)

Lleida

Papers (c/ Vallcalent, 7)

Sallent

 

Llibreria Utopia (Plaça de la Pau, 7)

Sant Cugat del Vallès

 

 

 

Cal Crispín (Carrer de Santiago Rusiñol, 23)

Gerd Rius Dietètica (Plaça de Sant Pere, 9)

Pati de llibres. Llibreria infantil i juvenil (Carrer de Xerric, 22)

El Celler de Llibres (Rambla del Celler, 25)

Sant Cugat Esports (Rambla del Celler, 23)

Perfumeria Estètica Orquídea (Carrer de Santa Maria, 41)

Zum Zum (Plaça Augusta, 2)

Tarragona

Properament us direm el lloc de compra a Tarragona

Vilafranca del Penedès

Properament us direm el lloc de compra a Vilafranca del Penedès

Per correu electrònic

 

 

 

Escriu-nos si vols aconseguir el calendari i no pots acostar-te físicament a buscar-lo! info@freeromeva.cat

 

ALGUNES DE LES FOTOGRAFIES…